Ежедневные архивы: 17.02.2014

Заметка

Дни памяти:  Февраль 8,  Июнь 8 Великомученик Феодор Стратилат Великомученик Феодор Стратилат Великомученик Феодор Стратилат происходил из города Евхаит. Он был наделен многими дарованиями и прекрасной внешностью. За милосердие Бог просветил его совершенным познанием христианской истины. Храбрость святого воина стала известна … Продолжить чтение

Заметка

Некоторые ошибочно думают, что Иисусова молитва только для монахов. Однако Оптинские старцы наставляли и мирян заниматься Иисусовой молитвой. Преподобный Варсонофий (Плиханков) учил: «Чтобы всегда иметь память о Боге, для этого и молитва Иисусова». Преподобный писал о разных ступенях молитвы: «Молитва … Продолжить чтение

Заметка

День памяти:  Февраль 7 Парфений епископ Святые Константин Елена и Агафия Святитель Парфений, епископ Лампсакийский, был родом из города Мелитополя (Малая Азия), где его отец Христофор служил диаконом. Юноша не был научен грамоте, но хорошо усвоил Божественное Писание, присутствуя в храме … Продолжить чтение

Заметка

День памяти:  Февраль 6 Преподобный Вукол, епископ Смирнский, ученик святого апостола и евангелиста Иоанна Богослова, был им поставлен первым епископом Смирнской Церкви (Малая Азия). Поликарп Смирнский Благодатию Божией, святитель Вукол обратил ко Христу и крестил множество язычников и как опытный и мудрый … Продолжить чтение

СВЯТАЯ МУЧЕНИЦА АГАФИЯ

День памяти:

Февраль 5

 

Мученица Агафия Панормская (Палермская), Сицилийская
Мученица Агафия Панормская (Палермская), Сицилийская
Святые Константин Елена и Агафия
Святые Константин Елена и Агафия

Святая мученица Агафия была дочерью именитых и богатых родителей христиан из города Палермо (прежнее название Панорм) в Сицилии. Во время гонения при императоре Декии (249 — 251) градоправитель Катаны — Кинтиан, прослышав о богатстве и красоте Агафий, послал за ней воинов, чтобы привести ее на суд как христианку. В Катане святую поместили у одной богатой женщины, имевшей пятерых дочерей. Все они старались соблазнить святую Агафию нарядами, угощениями, развлечениями, убеждая ее принести жертву языческим богам, но святая не поддалась на их уловки и, презрев все наслаждения, молила Господа даровать ей силы на мученический подвиг. На допросе у Кинтиана святая мученица не склонилась ни на ласки, ни на уговоры и была подвергнута жестокому глумлению: ей терзали грудь железными когтями и, наконец, отрезали сосцы. В темнице страдалице явился святой апостол Петр и исцелил ее от ран. Вновь приведенная на пытку святая Агафия изумила Кинтиана тем, что грудь ее была невредима. Тогда ее опять стали мучить. В это время в городе началось землетрясение, и разверзшаяся земля поглотила ближайших друзей Кинтиана. Перепуганные жители прибежали к Кинтиану, требуя, чтобы он прекратил пытки. Опасаясь народного возмущения, Кинтиан отослал святую Агафию обратно в темницу, где мученица, воздав благодарение, мирно предала дух свой Богу.

Молитвы

Тропарь мученицы Агафии
глас 4
Агница Твоя, Иисусе, Агафия,/ зовет велиим гласом:/ Тебе, Женише мой, люблю,/ и, Тебе ищущи, страдальчествую,/ и сраспинаюся, и спогребаюся Крещению Твоему,/ и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе,/ и умираю за Тя, да и живу с Тобою,/ но, яко жертву непорочную, приими мя, с любовию пожершуюся Тебе./ Тоя молитвами, яко Милостив, спаси души наша.
Кондак мученицы Агафии
глас 4
Да украсится днесь Церковь порфирою славною, омоченою от чистых кровей Агафии мученицы:/ радуйся, вопиющи, Катанская похвало.

Служба

СВЯТИТЕЛЬ ФЕОДОСИЙ, АРХИЕПИСКОП ЧЕРНИГОВСКИЙ

Дни памяти:  Февраль 5,  Сентябрь 9 (Обретение и перенесение мощей)

Святитель Феодосий Черниговский
Святитель Феодосий Черниговский
Святитель Феодосий архиепископ Черниговский
Святитель Феодосий архиепископ Черниговский

Святитель Феодосий, архиепископ Черниговский, родился в начале тридцатых годов XVII столетия в Подольской губернии. Он происходил из древнего дворянского рода Полоницких-Углицких; родителями его были иерей Никита и Мария. Благочестие, царившее в семье будущего святителя, благотворно содействовало духовному развитию мальчика. С детства он отличался кротостью и прилежанием к молитве. Природные способности юноши раскрылись в Киево-Братской коллегии при Киевском Богоявленском монастыре. Это было время самого расцвета коллегии (конец сороковых годов XVII века), когда ее ректорами были архимандрит Иннокентий (Гизель), а затем игумен, впоследствии архиепископ Черниговский, Лазарь (Баранович), а в числе наставников — иеромонах Епифаний (Славинецкий), иеромонах Арсений (Сатановский), епископ Белорусский Феодосий (Баевский), игумен Феодосий (Сафонович) и Мелетий (Дзик), которые были просвещеннейшими людьми того времени. Товарищами святого Феодосия по коллегии были будущие выдающиеся пастыри: Симеон Полоцкий, Иоанникий Голятовский, Антоний Радивилловский, Варлаам Ясинский. Киево-Братская Богоявленская школа являлась в то время главным центром борьбы Православия против нападок католического духовенства, иезуитов и униатов.

В годы обучения окончательно утвердилось призвание святого Феодосия к иноческому подвигу: всё свободное от занятий время он отдавал молитве, Богомыслию и чтению Священного Писания.

Святитель Феодосий Черниговский
Святитель Феодосий Черниговский

Можно полагать, что святой не окончил полного курса коллегии, так как после разорения Подола поляками она на несколько лет прекратила свою деятельность. Святитель на всю жизнь сохранил глубокую признательность воспитавшему его Киево-Братскому монастырю. В синодике Киево-Выдубицкого монастыря сделано следующее замечание о святом Феодосии: «Был он муж благоразумен и благотворящ Киевскому Братскому монастырю».

По получении образования будущий святитель принял иноческий постриг в Киево-Печерской Лавре с именем Феодосии, в честь преподобного Феодосия ПечерскогоЖитие.. Преподобный Феодосий Печерский.Икона. Преподобный Феодосий ПечерскийМолитвыСвято-Успенская Почаевская Лавра (память 3 мая).

Феодосий Черниговский
Феодосий Черниговский

Киевским митрополитом Дионисием (Балабаном) он был поставлен архидиаконом Киево-Софийского собора, а затем назначен наместником митрополичьего кафедрального дома. Но вскоре он оставил Киев и поселился в отдаленном Крутицком монастыре (Черниговской епархии), возле местечка Батурина, славившемся строгой иноческой жизнью. Там он был посвящен в сан иеромонаха. В 1662 году святой Феодосий был назначен игуменом Корсунского монастыря Киевской епархии, а в 1664 году — настоятелем древнего Киево-Выдубицкого монастыря. Эта обитель незадолго перед тем находилась в руках униатов и была совершенно разорена. Но святому Феодосию благодаря своей энергии и настойчивости удалось быстро возродить Выдубицкий Михайловский монастырь. Он особенно заботился об устроении церковного благолепия. Он создал прекрасный хор, который славился не только в Малороссии, но и в Москве, куда святой Феодосий в 1685 году посылал своих певчих. Заботясь о духовном возрастании насельников обители, святой игумен, сам строгий подвижник, устроил в 1680 году недалеко от обители, на острове Михайловщине, небольшой скит для братии, желавшей уединения. Он назначил туда устроителем и наместником одного из самых ревностных иноков обители — иеромонаха Иова (Опалинского). В бытность святого Феодосия игуменом Киево-Выдубицкого монастыря ему пришлось пережить тяжелые дни. Вместе с другими игуменами он был обвинен Мефодием, епископом Мстиславским и Оршанским, в измене русскому правительству и в мнимой переписке с изменниками России. 20 сентября 1668 года святому Феодосию пришлось давать объяснения по этому делу. 17 ноября 1668 года клевета была обнаружена, и святой Феодосии, вместе с другими игуменами, получил прощение. Преосвященный Лазарь (Баранович) оценил высокие духовные качества святого Феодосия и приблизил его к себе. Он называл его «овцой стада Христова, научившейся покорности», и пророчески желал, чтобы имя святого Феодосия было написано на Небесах. Когда в 1679 году Преосвященный Лазарь стал местоблюстителем Киевской митрополии, он назначил святого Феодосия своим наместником в Киеве, а сам оставался в Чернигове. В качестве наместника местоблюстителя Киевской митрополии святой Феодосии принимал деятельное участие во многих церковных событиях. В 1685 году он участвовал с правом решающего голоса в избрании епископа Гедеона (Четвертинского) митрополитом Киевским и вместе с Иеронимом (Дубиною), игуменом Переяславским, был послан в Москву с извещением об избрании. В Москве оба представителя были приняты с почетом и уважением. Результатом этого посольства было воссоединение Киевской митрополии с Русской Православной Церковью.

Избранные святые
Избранные святые

В 1688 году святой Феодосии был назначен архимандритом Черниговского Елецкого монастыря, на место почившего архимандрита Иоанникия (Голятовского). С того времени вся деятельность святого переносится из Киева в Чернигов. Это назначение состоялось, главным образом, по желанию Преосвященного Лазаря. Святому Феодосию пришлось немало потрудиться над благоустройством Елецкой обители, так как монастырь этот, еще не оправившийся после опустошения иезуитами и доминиканцами, был весьма беден и неустроен. Трудами святого Феодосия удалось достигнуть в продолжение двух-трех лет для Елецкой обители благосостояния, вполне обеспечивавшего ее существование. Святой и в своей новой должности оказывал всемерное содействие Преосвященному Лазарю во всех важных делах. Он участвовал в составлении соборного ответа Московскому Патриарху Иоакиму на его вопросные грамоты об отношении Киевской митрополии к Флорентийскому Собору и в обсуждении вопроса о времени пресуществления Святых Даров, поднятого на этом Соборе. Когда же Патриарх не удовлетворился этими ответами и в Москву в начале 1689 года был послан Батуринский игумен святой ДимитрийЖитие.. Святитель Димитрий, митрополит Ростовский.Икона. Святитель Димитрий, митрополит РостовскийМолитвыХрамы (Туптало) (будущий митрополит Ростовский), святой Феодосий ездил с ним в качестве представителя от Преосвященного Лазаря. Ему поручено было передать Патриарху ответное письмо и выяснить недоразумения. 11 сентября 1692 года святой Феодосий был торжественно хиротонисанХиротония во архиепископа в Успенском соборе Московского Кремля.

Успение Богородицы
Успение Богородицы

Об управлении святителем Феодосием Черниговской епархией сохранилось мало сведений. Особенное внимание святитель обращал на пробуждение и поддержание в пастве духа истинно христианского благочестия. С этой целью он заботился о поддержании старых и устройстве новых монастырей и храмов. В самом начале его святительства, по его благословению, был создан Печеникский девичий монастырь, и он сам освятил храм этой обители в честьУспения Пресвятой БогородицыО празднике.. Успение Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии.Икона. Успение БогородицыМолитвыХрамы. В 1694 году, по его благословению, был основан Любецкий скит в 2-х верстах от Любеча; в 1694 году святитель освятил в Домницком мужском монастыре храм в честь Рождества Пресвятой БогородицыО празднике.. Рождество Пресвятой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии.Икона. Рождество Пресвятой БогородицыМолитвыХрамы, а летом 1695 года — величественный храм в честь Пресвятой Богородицы, построенный на вершине горы Болдинской, близ древнего Ильинского монастыря. При святителе Феодосии в Черниговской епархии замечается особенный подъем и усиление иночества. Святитель уделял также большое внимание духовенству и был строго разборчив при выборе кандидатов священства. Он особенно покровительствовал черниговским духовным школам, приглашал в них из Киева ученых монахов, среди которых был святой Иоанн (Максимович)Житие.. Святитель Иоанн, митрополит Тобольский и всея Сибири.Икона. Святитель Иоанн ТобольскийМолитвы, будущий митрополит Тобольский, сделавшийся впоследствии помощником и преемником святителя и устроителем черниговских духовных школ. Строгая справедливость в отношении к духовенству и пастве, глубокое сострадание, снисходительность и христианское миролюбие были отличительными чертами деятельности святителя Феодосия. К нему часто обращались за помощью и советом не только православные, но и лица других исповеданий.

Святитель Иоанн Тобольский
Святитель Иоанн Тобольский

Но недолго святитель Феодосии окормлял Черниговскую паству. Чувствуя приближение смерти, он вызвал к себе в Чернигов наместника Брянского Свенского монастыря, святого ИоаннаЖитие.. Святитель Иоанн, митрополит Тобольский и всея Сибири.Икона. Святитель Иоанн ТобольскийМолитвы (Максимовича) и возвел его изиеромонахаИеромонах в архимандритаАрхимандрит Черниговского Елецкого монастыря. В новом архимандрите он заранее готовил себе преемника. 6 февраля 1696 года святитель Феодосий скончался и был погребен в Черниговском кафедральном Борисоглебском соборе, за правым клиросом, в особо сделанном для того склепе. Впоследствии его преемник святитель ИоаннЖитие.. Святитель Иоанн, митрополит Тобольский и всея Сибири.Икона. Святитель Иоанн ТобольскийМолитвы (Максимович) построил над его гробом кирпичный свод с хвалебной надписью в стихах в благодарность за чудесное исцеление от тяжкой болезни. Особое благодатное дарование, которое стяжал святитель Феодосий, засвидетельствовано его подвижнической жизнью и сокровенной помощью всем, возносившим ему молитвы.

Прославление святителя Феодосия совершилось 9 сентября 1896 года.

Молитвы

Тропарь святителя Феодосия, архиепископа Черниговского
глас 4
Преудобрен во архиереех, святителю Феодосие,/ был еси светило своему стаду,/ таже преставился еси в вечныя Обители./ Умоли у Престола Царя Славы избавитися нам от находящих на ны зол/ и спастися душам нашим, святе, молитвами твоими.
Кондак святителя Феодосия, архиепископа Черниговского
глас 4
Пастырей Начальнику Христу трудился еси,/ святителю Феодосие,/ на пажити духовней словесныя твоя овцы питая,/ и целебен дар от Христа Спаса приял еси,/ во еже немощи душевныя и телесныя целити всех,/ с верою к тебе приходящих./ Темже и ныне, святе, молися,/ всем, имя твое призывающим,/ от наветов вражиих спастися/ и помиловатися душам нашим.

Служба

АКАФИСТ СВЯТИТЕЛЮ ФЕОДОСИЮ АРХИЕПИСКОПУ ЧЕРНИГОВСКОМУ

Кондак 1

Избранный чудотворче, великий угодниче Христов, святителю отче Феодосие, нетлением мощей твоих и множеством чудес от Бога прославленный, в песнех радостных ублажаем тя, заступника нашего. Ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу, от всяких нас бед свобождай, да зовем ти:

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Икос 1

Ангел во плоти явился еси, богомудре Феодосие, ангельскими нравы измлада себе украшая; темже и Ангел церкве Черниговския достойне поставлен был еси от Бога, всех наставляя ко спасению и всем являя в себе правило веры и образ кротости, воздержания же и любве. Сего ради, чада твоя суще, любовию вопием ти сице:

Радуйся, Ангеле земный и человече небесный; радуйся, небесных сил собеседниче и сослужителю.

Радуйся, в житии твоем безплотным поревновавый; радуйся, и по смерти с ними водворивыйся.

Радуйся, от юности Христа всем сердцем твоим возлюбивый; радуйся, от утра жизни твоея Тому единому поработавый.

Радуйся, вся заповеди Господни верно и непорочно сохранивый; радуйся, мног плод духовный о Христе сотворивый.

Радуйся, усердною молитвою дух твой окриливый; радуйся, чтущих любовию память твою от бед покрывающий.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 2

Видев суету мира сего скорогибнущую, всем сердцем возжелал еси, отче Феодосие, мир сей оставити и во иночестве Богу послужити. Темже иго Христово благое и легкое усердие восприяв, инок святыя обители Киево-Печерския смирен и послушлив был еси, воспевая всех Творцу ангельскую песнь: Аллилуиа.

Икос 2

Разум богопросвещенный твой видев, святитель Киевский Дионисий постави тя, Феодосие, архидиакона соборныя церкве Софии Премудрости Божией, да служиши алтарю Господню при совершении Таин Божиих. Мы же, в тебе избранный сосуд Духа Святаго ведуще, со умилением зовем ти сицевая:

Радуйся, под кровом чудотворцев Печерских начало подвигов твоих положивый; радуйся, от юности добродетельми монашескаго жития преизрядно себе украсивый.

Радуйся, иноков пресветлая красото; радуйся, постников преславная похвало.

Радуйся, святителей благоговейных любимый собеседниче; радуйся, послушания нелицемерный рачителю.

Радуйся, подвижниче смиренный, на Господа все упование возложивый; радуйся, уединеннаго жития добрый ревнителю.

Радуйся, избранниче Христов преблаженный; радуйся, Богом данный нам заступниче непреоборимый.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 3

Сила Божия осени тя, отче Феодосие, егда во иерея посвящен был еси от святителя Дионисия и во игумена обители Корсунския от него поставлен, да пасеши Христово стадо и руководиши иноки ко спасению, воспевая купно с ними хвалебную песнь в Троице славимому Богу: Аллипуиа.

Икос 3

Имея смирение нелицемерное, прах и пепел себе именовал еси, преблаженне Феодосие, и запрещение от архиерея, неповинен сый, безропотно понесл еси; темже и мы, ублажающе таковое, воистину христоподражательное, незлобие твое, воспеваем тебе сице:

Радуйся, агнче незлобивый, никомуже зла за зло воздавый; радуйся, яко запрещение архиерейское нося, послушание великое явил еси.

Радуйся, яко тогда и епитрахили коснутися не дерзал еси; радуйся, смирением и преданием себе в волю Божию врага победивый.

Радуйся, иноче боголюбезный, преподобием и кротостию благоукрашенный; радуйся, постническим житием, яко безкровным мученичеством увенчанный.

Радуйся, монашествующим отец и наставник богомудрый; радуйся, обителей иноческих многоопытный руководителю.

Радуйся, Престола Божия верный и благоговейный служителю; радуйся, пред Богом теплый о нас ходатаю.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 4

Бурю гонений на Церковь Божию во граде Киеве воздвиже мудрование латинское; ты же, богомудре Феодосие, во игумена обители Выдубецкия тогда поставлен быв, сию от лжеучения оградил еси, утверждая братию свою в православней вере непорочно воспевати Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Слышав богоугодное житие твое, отче Феодосие, святитель Божий Лазарь, призва тя от Киева в Чернигов и, поставив во архимандрита пречестныя обители Елецкия, сотвори помощника себе во управлении церковнем; ты же с любовию сыновнею послужил еси ему и воистину достоин явился еси, да воспеваем ти сицевая:

Радуйся, старцу святителю с любовию послуживый; радуйся, яко сын отцу во всем ему послушен бывый.

Радуйся, старость его упокоивый; радуйся, труды святительския ему облегчивый.

Радуйся, благолепия церковнаго усердный рачителю; радуйся, преданий апостольских верный хранителю.

Радуйся, правды ревностный блюстителю; радуйся, долга пастырска непоколебимый исполнителю.

Радуйся, алтаря Господня служителю непорочный; радуйся, пастырем светлый образе.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 5

Боготечную звезду, к горнему Иерусалиму путеводящую и добродетельми светло сияющую, зряще тя, предивный Феодосие, иноцы же и мирстии с любовию последоваху тебе, внимающе твоему учению душеполезному и взирающе на образ чистаго жития твоего, поучахуся взывати с тобою Богу, дивному во святых Своих: Аллилуиа.

Икос 5

Видев себе святитель Лазарь старостию преутруждена и в силах телесных изнемогша, возжела имети тя, Феодосие, преемника по себе во святительстве и проси Святейшаго Патриарха Московскаго посвятити тя во архиепископа. Мы же в сем Божие звание, еже на тебе, уразумевающе, любовию прославляем тя сице:

Радуйся, архиерею Божий, от Предвечнаго Архиерея дивно предызбранный; радуйся, Апостолов достойный преемниче и усердный ревнителю.

Радуйся, святителю Христов, от собора святителей российских освященный; радуйся, иерарше благий и нищелюбивый.

Радуйся, архипастырю милостивый и сострадательный; радуйся, святителем Митрофану и Димитрию собеседниче и сопрестольниче.

Радуйся, архиереев православных красото; радуйся, пастырю добрый, душу твою за овцы положити готовый.

Радуйся, учителю златословесный; радуйся, богосветлый светильниче Церкве Христовы, во тьме века сего возсиявший.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 6

Проповедник не словом точию, но и делом явился еси Христова учения, святителю Феодосие, яко пастырь добрый, по образу Пастыреначальника Христа всех с лобовию наставляя ко спасению, всем образ жития по заповедем Христовым подавая и всех поучая взывати присно Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси, яко утро светозарное, стране Черниговстей, святителю Божий Феодосие, и паству, тебе вверенную, светом добродетелей твоих озарил еси, смирением высокая стяжавая и нищету иноческую соблюдая; вся бо, яже имел еси, неимущим усердне раздавал еси. О сем дивящеся, яко нищелюбца совершеннаго ублажаем тя, зовуще:

Радуйся, милосердия источниче неисчерпаемый; радуйся, сирым прибежище благонадежное.

Радуйся, вдовицам милостивый покровителю; радуйся, алчущих неоскудный питателю.

Радуйся, обидимым скорый заступниче; радуйся, скорбящим благонадежный утешителю.

Радуйся, сущим в бедах готовый помощниче; радуйся, младенцем добрый воспитателю.

Радуйся, юношам и девам в целомудрии наставниче; радуйся, старцем и немощным твердое укрепление.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 7

Хотя всем сердцем твоим единому Господу благоугождати, подвигом добрым до конца подвизался еси, Феодосие, труды к трудом во смирении прилагая, постом и бдением с молитвою плоть твою умерщвляя и любовию всех согревая. Темже и сподобился еси еще на земли достойно и праведно воспевати ангельскую песнь Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Новаго тя молитвенника и чудотворца предивнаго яви Господь в стране Российстей, святителю отче Феодосие; темже и светло красуется тобою Церковь Православная, яко дерзновение велие ко Христу имаши, Емуже молися, святителю, о нас грешных, любовию тебе вопиющих сицевая:

Радуйся, пресветлый светильниче веры православныя; радуйся, православия страже неусыпающий.

Радуйся, благочестия ревностный поборниче; радуйся, Церкве Божия столпе непоколебимый.

Радуйся, храмино добродетелей приукрашенная; радуйся, безстрастия и чистоты ревнителю преизрядный.

Радуйся, молитвы сокровище неистощимое; радуйся, таин Божиих верный строителю.

Радуйся, паству твою в вере и благочестии соблюдаяй; радуйся, со святыми сликования в Небесном Царствии сподобивыйся.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 8

Странствие земное богоугодне совершив, святителю отче Феодосие, свято и праведно почил еси о Господе сном смерти, яже бысть тебе прохождение от трудов на покой вечный; приял бо еси от Христа Бога венец славы нетленный и водворился еси со святыми воспевати Ему вечно хвалебную песнь: Аллилуиа.

Икос 8

Весь еси любовь неоскудевающая, святителю Божий Феодосие; якоже бо в житии сем, тако и по преставлении к Богу чад твоих не оставляеши; на всех, к тебе верою притекающих, милостивне призираеши, болящим исцеление подавая, скорбящих утешая, от бед избавляя. Сего ради, благодарни суще, воспеваем ти сице:

Радуйся, нищету духовную от юности возлюбивый; радуйся, Христу в меньших братиях Его верно послуживый.

Радуйся, двери милосердия Божия нам отверзающий; радуйся, гнев Божий, праведно на ны движимый, на милость прелагающий.

Радуйся, по отшествии твоем к Богу с нами пребывающий; радуйся, умерщвленныя грехами души благодатию Христовою оживляющий.

Радуйся, источниче сострадания к людем приснотекущий; радуйся, омраченных заблуждениями благостный просветителю.

Радуйся, с небесных высот на скорби наши призирающий; радуйся, всех нас любовию твоею объемлющий.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 9

Вси людие черниговстии прославиша Бога, егда услышаша о преславном явлении твоем, святителю Феодосие, преемнику твоему архиепископу Иоанну, егоже от недуга тяжка исцелил еси, являя дерзновение твое ко Господу. Сего ради и потщася гроб твой благоукрасити и подобие лица твоего над ним поставити, зовый дивному во святых Своих Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Витии многовещаннии не возмогут восхвалити тя по достоянию, вечныя славы достойнаго, святителю отче Феодосие; и кто может поведати многая и преславная чудеса твоя, яже источил еси от нетленных мощей и икон твоих святых; о сем убо радующеся и Бога, святых Своих прославляющаго, славяще, вопием ти сице:

Радуйся, в пресветлых райских чертозех обитающий; радуйся, нетлением мощей твоих зарю общаго воскресения нам предпоказующий.

Радуйся, в видениих во благо верующим являющийся; радуйся, в сониих на молитву к твоему ходатайству призывающий.

Радуйся, слезы и воздыхания скорбящих с любовию утоляющий; радуйся, прошения труждающихся и обремененных скоро исполняющий.

Радуйся, от внезапныя смерти верных избавляющий; радуйся, данныя Богу обеты исполняти побуждающий.

Радуйся, слепым прозрение, глухим слышание подающий; радуйся, отче чадолюбивый, якоже кокош под криле, духовная чада твоя у гроба твоего собирающий.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 10

Спасение вечное унаследовал еси, святителю Феодосие, и светло ныне ликуеши со Ангелы и всеми святыми, присно созерцая пресветлое лице Христа Бога нашего, Егоже молити не престай за ны грешныя, да твоим заступлением сподобимся купно с тобою воспевати Ему: Аллилуиа.

Икос 10

Стена ограждения в Церкви Православней являешися, святителю Божий, множеством дивных чудес твоих верныя утверждающая и явлением силы Божиея вся еретическая мудрования отражающая; наставников бо раскола нетлением мощей твоих зело удивил еси и исповедати истину православия возбудил еси. Темже со страхом и благоговением вкупе с верными взываху ти сице:

Радуйся, прославлением мощей твоих всех нас радости исполнивый; радуйся, нетлением телесе твоего неверие глаголемых старообрядцев в веру претворивый.

Радуйся, ересь штунды чудесы преславными посрамивый; радуйся, жену от люторовы ереси крестное знамение православне полагати научивый.

Радуйся, младенцу слепому у мощей твоих внезапу прозрение даровавый; радуйся, немотствующий язык помазанием елея от лампады твоея разрешивый.

Радуйся, тем же елеем струпы неисцельныя исцеляяй; радуйся, близ смерти сущих болящих к жизни возвращаяй.

Радуйся, яко лишеннии разума у мощей твоих благодатию Христовою исцеляются; радуйся, яко и пелены от гроба твоего чудодействуют.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 11

Пение молитвенное не умолкаше у мощей твоих, святителю Феодосие, от дне погребения даже до дне прославления твоего со святыми, егда собор святителей Церкве Российския со славою из пещеры мощи твоя изнесе и в соборней церкви града Чернигова на общее поклонение честне положи. Приими убо и наше смиренное пение хвалебное и помози нам покаянием очиститися, да во исполнении заповедей Христовых преуспевающе и тобою наставляеми, с тобою благодарственне вопием Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светильник благодатный быв в житии твоем, святителю Феодосие, тихим светом смирения и любве на свещнице Церкве Христовы сияющий, и по преставлении твоем возсиял еси, яко солнце, предивными чудесы мглу раскола и ересей разгоняя и верных сердца к Богу обращая. Темже, с любовию празднующе святую память твою, вопием ти:

Радуйся, звездо лучезарная, над землею черниговскою возсиявшая; радуйся, и всю страну Российскую светом своим озарившая.

Радуйся, града Чернигова славо и ограждение; радуйся, всея земли нашея страже неусыпный и теплый молитвенниче.

Радуйся, у Престола Царя царствующих за царя нашего предстательствующий; радуйся, яко имя твое по всей стране нашей от конца в конец прославляется.

Радуйся, яко явлении твоими неверныя в веру православную обращаеши; радуйся, яко чудесы твоими инославныя к православию наставляеши.

Радуйся, яко с небесными силами присно Богу воспеваеши; радуйся, яко на небесех выну славу Его созерцаеши.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 12

Благодати Божией сосуд избранный был еси, святителю Феодосие; благодать Божию и в помощь немощи нашей испроси у Господа, да сею благодатию спасаеми, присноборющия ны страсти победим, и тою укрепляеми, Подателя всех благ Господа Иисуса всегда с тобою прославляем, зовуще Ему: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще многая и преславная чудеса твоя и прославляюще великия подвиги твоя, святителю отче наш Феодосие, со умилением сердца славим, хвалим и величаем возвеличившаго тя Господа, в тебе явльшаго нам новое знамение Своего благоволения к Церкви Православней, яко вечному столпу и утверждению истины; тебе же, яко теплому предстателю нашему пред Богом, возглашаем сицевая:

Радуйся, в вертограде Господни от утра до вечера жизни твоея добре потрудивыйся; радуйся, в радость Господа своего, яко раб благий и верный, вшедый.

Радуйся, житием твоим путь в обители небесныя нам показавый; радуйся, венцем безсмертия и славы небесныя увенчанный.

Радуйся, неба церковнаго звездо пресветлая; радуйся, земли Российския похвало пречудная.

Радуйся, яко со всеми святыми в горних обитаеши; радуйся, яко и нас грешных на земли любовию посещаеши.

Радуйся, имже Христос прославися; радуйся, имже сатана посрамися.

Радуйся, угодниче Божий, святителю Феодосие, чудотворче преславный.

Кондак 13

О великий угодниче Божий и чудотворце, святителю отче наш Феодосие! Приими сие малое моление наше, в похвалу тебе, аще и недостойне, обаче с любовию сыновнею приносимое, и умоли Господа Бога избавитися нам от всяких бед, скорбей и напастей, от междоусобныя брани и внезапныя смерти, и от мучений вечных в будущем веце, и сподобитися в вечней жизни с тобою воспевати Ему: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос «Ангел во плоти …» и 1-й кондак «Избранный чудотворче …».

Молитва

О священная главо, крепкий наш молитненниче и заступниче, святителю Феодосие, услыши нас, с верою призывающих тя и усердно припадающих к раце честных и многоцелебных мощей твоих (или: иконе твоей). Поминай нас у Престола Вседержителева и не престай молитися за ны. Вемы, яко грехи наши разлучают нас между нами и тобою, и недостойни есмы толикаго отца и ходатая. Но ты, быв подражатель человеколюбия Божия, не престани вопия о нас ко Господу, испроси предстательством твоим у Всемилостивейшаго Бога нашего мир Церкви Его, на земли воинствующей, пастырем ея силу ревностно подвизатися о спасении людей. Умоли Небеснаго Отца всем нам подати дар, коемуждо благопотребен, веру истинную, надежду твердую и любовь неоскудевающую, градов наших утверждение, мира умирение, от глада и пагубы избавление, от нашествия иноплеменников сохранение, юным и младенцем благое в вере возрастание, старым и немощным утешение и подкрепление, болящим исцеление, сиротам и вдовицам милость и заступление, заблуждшим исправление, бедствующим благовременную помощь. Не посрами нас в уповании нашем, споспешествуй, яко отец чадолюбивый, и нам понести иго Христово во благодушии и терпении, и всех управи в мире и покаянии непостыдно скончати живот свой и Царствия Божия наследником быти, идеже ты ныне водворяешися со Ангелы и всеми святыми, прославляя Бога, в Троице славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.

Тропарь, глас 4

Преудобрен во архиереех, святителю Феодосие, был еси светило своему стаду, таже преставился еси в вечныя Обители. Умоли у Престола Царя Славы избавитися нам от находящих на ны зол и спастися душам нашим, святе, молитвами твоими.

Кондак, глас 4

Пастырей Начальнику Христу трудился еси, святителю Феодосие, на пажити духовней словесныя твоя овцы питая, и целебен дар от Христа Спаса приял еси, во еже немощи душевныя и телесныя целити всех, с верою к тебе приходящих. Темже и ныне, святе, молися, всем, имя твое призывающим, от наветов вражиих спастися и помиловатися душам нашим.

Величание

Величаем тя, святителю отче Феодосие, и чтим святую память твою, ты бо молиши за нас Христа Бога нашего.

СВЯТАЯ МУЧЕНИЦА ФЕОДУЛИЯ И МУЧЕНИКИ ЕЛЛАДИЙ, МАКАРИЙ И ЕВАГРИЙ

День памяти:  Февраль 5

Святая мученица Феодулия жила в городе Аназарве в царствование римских императоровДиоклитианаДиоклитиан (284 — 305) и Максимиана (305 — 311). Правитель города Пелагий был очень жесток. Его слуги разыскивали по всей области христиан и приводили к нему на суд, где они, выслушав царский указ, должны были поклониться идолам. Однажды к нему привели женщину-христианку по имени Феодулия. (Она боялась не столько мук, сколько того, чтобы не быть оскверненной неверными, и предлагала им много золота. Но слуги не взяли золота, а привели ее на суд к правителю.) Пелагий спросил ее имя и велел поклониться языческим богам; в случае же отказа грозил ей жестокими муками. Святая Феодулия отвечала: «Я — христианка. Имя это мое почетное и вечное, люди же называют меня Феодулией. Я поклоняюсь Единому Истинному Богу и не поклонюсь камню».

Пелагий рассвирепел и приказал начинать пытки. Господь подал Феодулии Свою помощь, и она не чувствовала боли. Пелагий же приписал это действию богов, которые щадят Феодулию в надежде, что она обратится к ним.

Святая Феодулия сказала правителю: «Где твои боги, которые щадят меня, покажи мне их, чтобы я могла воздать им честь?» Ее привели в храм Адриана, которого почитали могущественнейшим богом. Святая, помолившись Истинному Богу, дунула на идола, и он рассыпался. Увидев это. Пелагий затрепетал от ужаса. Если слух о сокрушении идола дойдет до царей, тогда он будет брошен на съедение зверям. С рыданиями припал он к ногам святой Феодулии, умоляя ее восставить из праха идола, обещая за это принять христианство.

Святая сотворила усердную молитву Господу Иисусу, и идол, целый и невредимый, опять встал на свое место. Однако правитель Пелагий не только не исполнил своего обещания стать христианином, но с еще большим остервенением стал терзать мученицу. Во время этих мучений подошел к правителю некий Елладий, смотревший за узниками, и попросил отдать ему девицу Феодулию, обещая заставить ее поклоняться богам, ибо он хотел прославиться и получить почести от градоправителя.

Тяжким мукам предал Елладий святую Феодулию, превзойдя в жестокости самого Пелагия. Святая же молила Бога, да сниспошлет Он ей терпение. Тотчас же получила она Божию помощь и исцелилась. Мучитель был потрясен, а святая Феодулия обратилась к нему со словами увещевания. «Стань христианином, — говорила она ему, — чтобы удостоиться вечной чести во Царствии Господа нашего Иисуса Христа, Который будет судить живых и мертвых и воздаст каждому по делам его». Так молитвами и наставлениями привела святая Феодулия Елладия к познанию истины; он уверовал во Христа и исповедал Истинного Бога перед правителем. За это он также принял мученический венец. Ему отсекли мечом голову, а тело бросили в море.

Святая же Феодулия была брошена в разожженную печь, но осталась невредима. После этого ее распростерли на сковороде, обливали кипящей смолой, воском и маслом, но раскаленная сковорода разлетелась на куски, и огнем попалило много народа, в том числе и правителя города Пелагия, который умер ужасной смертью, а святая Феодулия опять осталась невредимой.

При виде такого чуда, этого необычайного явления, множество людей уверовало во Христа, среди которых были почетные граждане Макарий и Евагрий. Язычники с еще большим ожесточением продолжали мучить христиан. Они разожгли печь и бросили в нее святую Феодулию, Макария, Евагрия и множество других, уверовавших во Христа. Все они с молитвой на устах приняли мученическую кончину и перешли к жизни бесконечной.

Мч. Михаила, прмц. Александры (1942).

ЕЛЕЦКАЯ-ЧЕРНИГОВСКАЯ ИКОНА БОЖИЕЙ МАТЕРИ

День памяти:  Февраль 6

Икона Божией Матери Елецкая-Черниговская
Икона Божией Матери Елецкая-Черниговская

Елецкая-Черниговская икона Божией Матери явилась на ели близ Чернигова в 1060 году, при Черниговском князе Святославе Ярославиче, как было записано в синодике епископа Черниговского Зосимы Прокоповича (1655 — 1657). Икона была поставлена в церковь, основанную в честь Елецкой иконы Божией Матери. Преподобный Антоний (+ 1073; память 10 июля), подвизавшийся на Болдиной горе в 1068 — 1069 годах, благословил основать здесь монастырь. В 1238 году монастырь был разрушен татарами, но икона сохранилась во внутренности монастырской стены. В 1470 году Киевский князь Симеон Олелькович восстановил обитель, и икону вновь поставили в храме. Дальнейшая судьба иконы неясна. По одному преданию, потомок Черниговских князей Барятинский увез икону в Москву в 1579 году, когда Чернигов перешел к польскому королю Стефану Баторию. В 1687 году окольничий князь Даниил Барятинский возвращался из похода в Крым. В Харькове он сильно заболел и перед смертью передал бывшую при нем в походе Елецкую икону в Харьковский Успенский собор. По другому преданию, икона исчезла из обители при ее разорении в XVII в. польскими войсками Сигизмунда III. В 1676 году князь Константин Острожский пожертвовал в Елецкую обитель список Елецкой иконы Божией Матери, привезенный из Владимира братьями Козелами. Архимандрит Иоанникий (Голятовский) возобновил тогда монастырь и описал многочисленные чудеса от этой иконы в книге «Скробница» («Сокровищница»), изданной в 1676 году в Новгороде Северском. Известна и еще одна Елецкая икона Божией Матери, также явившаяся в 1060 году. Свое название она получила от того, что находилась в городе Ельце, в соборной церкви в честь Смоленской иконы Божией Матери. Празднество этой иконе положено 11 января.

ДИВНОГОРСКАЯ-СИЦИЛИЙСКАЯ ИКОНА БОЖИЕЙ МАТЕРИ

День памяти:  Февраль 5

ДИВНОГОРСКАЯ-СИЦИЛИЙСКАЯ ИКОНА БОЖИЕЙ МАТЕРИ

ДИВНОГОРСКАЯ-СИЦИЛИЙСКАЯ ИКОНА БОЖИЕЙ МАТЕРИ

Дивногорская-Сицилийская икона Божией Матери получила свое наименование по месту своего первоначального пребывания и прославления в Успенском Дивногорском монастыре, в бывшем Острогожском уезде, Воронежской губернии, а Сицилийской названа по месту своего происхождения, так как, по преданию, эта икона в Дивы (или Дивные горы) была принесена из Сицилии благочестивыми старцами-иноками Ксенофонтом и Иоасафом. Полагают, что они родом были православные греки и прибыли сюда, вероятно, не ранее конца XV века. Ксенофонт и Иоасаф основали монастырь в живописном месте над рекой Доном, при впадении в него реки Тихой Сосны. Дивами и Дивьими (дивными) горами местность названа от удивительных по своей форме меловых столпов, расположенных по горам.

Предполагают, что Ксенофонт и Иоасаф обитали в пещере (где позже была построена церковь святого Иоанна Предтечи) и что первая церковь в меловом столпе была вырублена ими, где они и поставили принесенную с собой из Сицилии икону Божией Матери. Здесь же они нашли и место своего вечного упокоения. На иконе Сицилийской (Дивногорской) Божией Матери Богоматерь изображена сидящей на облаках. В правой Ее руке — расцветшая белая лилия, а левой рукой Она поддерживает Богомладенца, Который восседает на Ее коленях. Спаситель в левой руке держит цветок (лилию), а правой — благословляет. Вокруг лика Богоматери изображено восемь Ангелов, из которых два, написанные внизу, изображены коленопреклоненными и с воздетыми горе руками. Над главой Богоматери — Святой Дух в виде голубя. Особенное прославление чудотворной иконы началось с 1831 года, когда свирепствовала холера. В Коротояке, находившемся от обители в 7 — 8 верстах, одной престарелой жительнице, Екатерине Коломенской, во сне явилась Преблагословенная Дева (в том виде, как Она изображена на Дивногорской иконе) и приказала взять Ее икону и совершить перед нею молебен. Чудотворная икона была принесена в Коротояк, и после усердного общего моления перед святой иконой холера прекратилась. Заступлением Божией Матери тогда же был спасен от холеры и город Острогожск. Спасение от холеры в 1847 и 1848 годах жители Коротояка и Острогожска также получили по чудному заступлению Божией Матери, которое совершилось после крестного хода со святой иконой вокруг этих городов.

По преданию, празднование чудотворной иконе 5 февраля было определено еще первоначальниками обители — Ксенофонтом и Иоасафом.

ПРАЗДНОВАНИЕ БОЖИЕЙ МАТЕРИ В ЧЕСТЬ ИКОНЫ ЕЕ «ВЗЫСКАНИЕ ПОГИБШИХ»

День памяти:  Февраль 5

Икона Божией Матери ''Взыскание погибших''
Икона Божией Матери »Взыскание погибших»

С незапамятных времен русский народ, свято веря во всесильную помощь Пресвятой Богородицы, усвоил Ей именование «Взыскание погибших», как последнему прибежищу, последней надежде погибающих людей.

О происхождении образа «Взыскание погибших» достоверных сведений не сохранилось. Известно несколько чудотворных икон под этим названием, через которые Матерь Божия являла Свою милость людям, уже переступившим порог гибели.

Икона Божией Матери ''Взыскание погибших''
Икона Божией Матери »Взыскание погибших»

В середине XVII века в селе Бор Калужской губернии благочестивый крестьянин Федот Обухов на праздник Крещения Господня был застигнут в пути пургой. Лошади выбились из сил и остановились у непроходимого оврага. Не видя средств ко спасению, Обухов лег в сани и стал засыпать, не сознавая, что совсем замерзнет. Но в эти страшные минуты он всем своим существом воззвал к Царице Небесной о помощи и дал обещание сделать для своей приходской церкви икону «Взыскание погибших». И Она услышала его сердечную молитву: в соседнем селении один крестьянин вдруг услышал под окном чей-то голос: «Возьмите». Он вышел и увидел в санях полузамерзшего Обухова. Выздоровев, спасенный немедленно выполнил свой обет и заказал список с иконы из Георгиевской церкви города Волхова Орловской губернии. С того времени Борская икона «Взыскание погибших» прославилась многими благодатными знамениями и чудесами. Известны чудотворные образы «Взыскание погибших»: из села Малижина Харьковской губернии, явленная в 1770 году, троекратно избавившая жителей от холеры; из села Красное Черниговской губернии, из Воронежа, Козлова Тамбовской губернии. В 1835 году при Московском Александровском Сиротском институте был освящен храм в честь иконы «Взыскание погибших».

Икона Божией Матери ''Взыскание погибших''
Икона Божией Матери »Взыскание погибших»

Особенный интерес представляют сохранившиеся предания об иконе Божией Матери «Взыскание погибших», находящейся в храме в честь «Воскресения Словущего» в Москве. Эта икона была перенесена из храма в честь Рождества Христова в Палашевском переулке. Последний владелец ее овдовел и был на пороге полной нищеты. Усердная молитва Пресвятой Богородице спасла его от отчаяния и устроила судьбу его дочерей-сирот. Человек этот счел себя недостойным иметь в своем доме чудотворный образ и передал его в храм. В 1812 году Палашевский храм был разграблен французами. Поруганная святыня была найдена расколотой на три части среди всякого хлама. При обретении иконы совершилось множество чудесных исцелений. К этой иконе обращались невесты, выходя замуж, чтобы брак был спасительным, приходили к ней люди, погрязшие в пьянстве, погибающие в нищете, страждущие в болезнях, с молениями обращались к ней матери о погибающих детях. И всем Царица Небесная ниспосылала помощь и поддержку: «Взыщи нас, погибающих. Пресвятая Дево, не по грехом бо нашим наказуеши нас, но по человеколюбию милуеши: избави нас от ада, болезни и нужды и спаси нас» (тропарь, гл. 4).

Молитвы

Тропарь Божией Матери в честь иконы Ея Взыскание погибших
глас 7
Радуйся, Благодатная Богородице Дево,/ во объятиях Своих Предвечнаго Младенца и Бога носившая./ Проси Его дати миру умирение/ и душам нашим спасение./ Сын бо Тебе, Богомати, вещает,/ яко вся прошения Твоя во благое исполнит./ Сего ради и мы припадающе, молим Тя/ и надеющийся на Тя, да не погибнем,/ имя Твое именуем:/ Ты бо еси, Владычице,/ Взыскание погибших.
Тропарь Божией Матери в честь иконы Ея Взыскание погибших
глас 4
Взыщи нас, погибающих, Пресвятая Дево, не по грехом бо нашим наказуеши нас, но по человеколюбию милуеши: избави нас от ада, болезни и нужды и спаси нас.
Кондак Божией Матери в честь иконы Ея Взыскание погибших
глас 6
Предстательство христиан непостыдное,/ ходатайство ко Творцу непреложное,/ не презри грешных молений гласы,/ но предвари, яко Благая, на помощь нас,/ верно зовущих Ти:/ ускори на молитву и потщися на умоление,/ предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.
Молитва 1-я
О, Пресвятая и Преблагословенная Дево, Владычице Богородице! Призри милостивым Твоим оком на нас, предстоящих пред святою иконою Твоею и со умилением молящихся Тебе, воздвигни нас из глубины греховный, просвети ум наш, омраченный страстьмй, и уврачуй язвы душ и телес наших. Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице, Ты веси вся немощи и согрешения наша, к Тебе прибегаем и вопием: не остави нас Твоею Небесною помощию, но предстани нам присно и Твоим неизреченным милосердием и щедротами спаси и помилуй нас, погибающих. Даруй нам исправление греховныя жизни нашея и избави нас от скорбей, бед и болезней, от напрасныя смерти, ада и вечныя муки. Ты бо, Царице и Владычице, скорая Помощница и Заступница всем, притекающим к Тебе, и крепкое прибежище грешников кающихся. Подаждь убо нам, Преблагая и Всенепорочная Дево, христианский конец живота нашего, мирен и непостыден, и сподоби нас Твоим ходатайством вселитися в обителях Небесных, идеже непрестанный глас празднующих радостию славит Пресвятую Троицу, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.
Молитва 2-я
Заступнице усердная, Благоутробная Господа Мати, к Тебе прибегаю аз, окаянный и паче всех человек грешнейший, вонми гласу моления моего, вопль мой и стенания усльппи, яко беззакония моя превзыдоша главу мою, и аз, якоже корабль в пучине, погружаюся в море грехов моих. Но Ты, Всеблагая и Милосердая Владычице, не презри мене, отчаяннаго и во гресех погибающего; помилуй мя, кающагося в злых делех моих, и обрати на путь правый заблуждшую окаянную душу мою. На Тебе, Владычице моя Богородице, возлагаю все упование мое. Ты, Мати Божия, сохрани и соблюди мя под кровом Твоим, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.
Молитва 3-я
О Пресвятая Владычице и Богородице, высшая Херувим и честнейшая Серафим, Богоизбранная Отроковице, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте, подаждь утешение и нам, в погибели и скорби сущим, разве бо Тебе, иного прибежища и помощи не имамы. Ты Едина еси радости нашея Ходатаица и яко Матерь Божия и Мати Милосердия, предстоя у Престола Пресвятыя Троицы, можеши нам помощи: никтоже бо, притекаяй к Тебе, посрамлен отходит. Услыши убо и нас ныне, в день погибели и печали, пред Твоею иконою припадающих и со слезами Тебе молящихся: отжени от нас належащия на нас скорби и беды в сей временней жизни, не лишены же ны сотвори Твоим всесильным ходатайством и вечныя нескончаемыя радости в Царствии Сына Твоего и Бога нашего. Аминь.

Служба

АКАФИСТ ПЕРВЫЙ

АКАФИСТ ПРЕСВЯТЕЙ БОГОРОДИЦЕ В ЧЕСТЬ ИКОНЫ ЕЯ «ВЗЫСКАНИЕ ПОГИБШИХ»

Кондак 1

Возбранной Воеводе, Царице небесе и земли, даровавшей нам пречудную икону Взыскующую, благодарственное приносим пение. Ты же, яко благосердая Мати, не отрини нашего сего моления, но благоволи прияти е, и сподоби вопити Тебе тако:

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Икос 1

Ангельский услыша глас святая Анна, вещаяй: зачнеши и родиши Дщерь, преблагословенную Марию, о Нейже благословятся вся колена земная и приидет спасение всему миру; мы же, сие ведуще, возопиим Богородице:

Радуйся, Мати Сына Божия; радуйся, пренепорочная Дево.

Радуйся, Спаса душ наших родившая; радуйся, Невместимаго вместилище.

Радуйся, к смертным благоволение; радуйся, смертных к Богу дерзновение.

Радуйся, честнейшая херувим; радуйся, славнейшая без сравнения серафим.

Радуйся, ада и смерти попрание; радуйся, вечныя жизни дарование.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 2

Видевше святии Твои родителие Иоаким и Анна, яко Ты еси, Пречистая, плод благословенный, возблагодариша Бога, и пред дверьми храма положиша обет посвятити Тя Господу, поюще Ему: Аллилуиа.

Икос 2

Разум совершенный стяжала еси, Богородице, воспитавшися во святая святых, тако же не престани умудряти и просвещати светом богоразумия и вся христианы, вопиющия Ти таковая:

Радуйся, к богопознанию приводящая; радуйся, к свету истины прельщенных обращающая.

Радуйся, страх Божий в сердца вселяющая; радуйся, благоговети пред святынею научающая.

Радуйся, ревностию ко спасению воодушевляющая; радуйся, храмы Божии почитати внушающая.

Радуйся, в них отраду находити вдохновляющая; радуйся, жажду Святаго Причащения возбуждающая.

Радуйся, веру и любовь к Богу воспламеняющая; радуйся, чистоты и целомудрия поборнице.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 3

Сила Вышняго осени Тя, Благодатная, егда архангел Гавриил благовествование о безсеменном зачатии из Тебе Сына Божия Спасителя миру принесе; Ты же, приявши сию благую весть со смирением, яко раба Господня, возопила еси Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имущи во утробе Христа Жизнодавца, востекла еси, Благословенная, к южице Своей, праведней Елисавете, и целовастеся обе матери, радующеся о Бозе Спасе нашем. Сего ради, яко источнику святыя радости, вопием Ти сице:

Радуйся, тяжкое житие наше облегчающая; радуйся, лютыя беды и напасти отгоняющая.

Радуйся, от душевныя туги и уныния спасающая; радуйся, испытания Божия за благо приимати указующая.

Радуйся, в самех страданиих утешение подающая; радуйся, яко Тобою доброе желание наше исполняется.

Радуйся, яко Тобою злая начинания наша пресекаются; радуйся, огнем Матерния Твоея любве души верных согревающая.

Радуйся, благодатию Святаго Духа нас озаряющая; радуйся, всех скорбящих и угнетенных Мати благосердая.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 4

Буря недоумения смущает мне ум, како возмогу недостойными устны восхвалити Тя, Пресвятая Дево, за Твое великое нам воспоможение; темже, величая неисчетныя Твоя милости, смиренномудренно пою Вседержителю Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Слышаша вифлеемстии пастырие ангелов, поющих Христово Рождество, текше к пещере, обретоша тамо Богородительницу, на руках держащую Предвечнаго Младенца. С ними в веселии духовном и мы Тебе, яко общей Матери, глаголем тако:

Радуйся, младенцев воспитание; радуйся, отроком смысла подательнице.

Радуйся, добрых дел величие; радуйся, возрастных мужей премудростию обогащающая.

Радуйся, жизнь смирением и кротостию наделяющая; радуйся, старцев благоговейных сладкое успокоение.

Радуйся, стариц благолюбивых тихое прибежище; радуйся, честных браков устроение.

Радуйся, благочестивых семейств благословение; радуйся, девства похвало и возвышение.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 5

Боготечною звездою являешися, Царице Небесная, всем под кров Твой всемощный прибегающим и непрестанно во умилении сердечнем вопиющих Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видя праведный Симеон Тя пришедшую с Младенцем Иисусом во храме представитися Господеви, рече: Тебе Самой душу оружие пройдет, проразумевая Матерняя Твоя страдания о Сыне Твоем Божественнем. Сего ради зовем Ти:

Радуйся, рабов Божиих осмеиваемых ободрение; радуйся, стоящих за правду защищение.

Радуйся, терпеливых страдальцев предвкушением блаженства на небеси услаждающая; радуйся, сердца злых людей, враждующих противная, умягчающая.

Радуйся, советы лукавыя и коварство их разоряющая; радуйся, от разбойников на пути нас охраняющая.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 6

Проповедницы Твоея благодатныя помощи все множество Тобою спасенных есть: страждущии, болящии, скорбящии и грехми обремененнии, благодарственно о Тебе вопиющии к Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсия божественный свет во Египте и падоша тамо идоли, егда бежала еси, Пречистая, с Богомладенцем Иисусом, спасающися от убийства Иродова; Ты бо, озаряющи светом боговедения умы всех, удаляющихся прелестей суетнаго мира, исторгаеши из душ их кумиры гнездящихся тамо губительных страстей, темже превозносим Тя словесы сими:

Радуйся, сумнящихся в вере вразумление; радуйся, гордых умом своим смирение.

Радуйся, озлобленных и гневом палимых укрощение; радуйся, ропщущих на промысл Божий с тяготами жизни примирение.

Радуйся, заблуждших на путь спасения наставляющая; радуйся, суеверных и гадателей посрамление.

Радуйся, развращенных и нечестивых обличение; радуйся, яко душевредныя учения низлагаеши.

Радуйся, яко истину познавати помогаеши; радуйся, яко мрак хулы, срамословия и всякия лжи разсеваеши.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 7

Хотяще николиже отлучатися от рожденнаго Тобою Спасителя мира, Ты, Богоблаженная, пребывала еси с Ним неотлучно во граде Назарете, детоводящи и питающи Его, яко Человека, и поющи в сердце Своем, яко Богу: Аллилуиа.

Икос 7

Новую показующи Матернюю любовь к Сыну Твоему, со скорбию искала еси Его, двоюнадесятолетняго Отрока, во граде Иерусалиме в праздник Пасхи, мнящи Его во дружине быти. Ведуще таковое Твое сердоболие, со умилением вопием Ти:

Радуйся, обидимых и огорченных возвышающая; радуйся, ненавидимых и всеми отверженных честию венчающая.

Радуйся, убогих и нагих одеяние; радуйся, нищих и разоренных питание.

Радуйся, бездомных, странных, вдов и сирот призрение; радуйся, путешествующих благополучное к дому возвращение.

Радуйся, заблуждших в пути к жилищу приведение; радуйся, детем неразумным разум обновляющая.

Радуйся, умом и нравом простых людей Своею помощию не оставляющая; радуйся, уповающих на волю Божию наслаждение.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 8

Странное и предивное Твое попечение бысть о христианех на всех путех их жизни многомятежныя и многотрудныя; имуще убо в Тебе толико милосердную и независтную помощницу, вси облагодетельствованнии Тобою велегласно поют Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Вся была еси со Христом, егда служаше Той роду человеческому, якоже божественный Лука повествует. Приидоша бо неции к Сыну Твоему, глаголюще: Мати Твоя и братия Твои вне стоят, видети Тя хотяще. Мним, яко Ты, всеблагая Мати, неотступно пребываеши и со всеми труждающимися во славу Божию, и восхваляющими Тя тако:

Радуйся, сущих во власти к торжеству добра наставляющая; радуйся, святителей правило веры и благочестия являющая.

Радуйся, пастырей ревностию о спасении душ чад духовных снабдевающая; радуйся, наставников совершенный разуме.

Радуйся, учащихся в науках преспеяние; радуйся, иноком и инокиням в борьбе с прилоги мира и плоти пособляющая.

Радуйся, судей святое зерцало правды; радуйся, врачей искусное врачевание больных.

Радуйся, земледельцев соработнице и благая помощнице; радуйся, всех труждающихся покою и надежное пристанище.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 9

Всяк возраст верных благопользуется Твоим попечением, всемилостивая Мати, яко всегда к Тебе прибегающим душеполезная даруеши, потребная в житии доставляеши и усердно ходатайствуеши за ны, немощныя и грешныя, у престола Господа славы, Емуже поем: Аллилуиа.

Икос 9

Вития многовещаннии не могут изглаголати Твоея Матерния печали, при кресте Сына Твоего бывшия, егда видела еси Его страждуща за вся человеки муками неизглаголанными; темже, яко искушенная по всяческим, претерпети в самых тяжких скорбех и лишениих нам помози. Сего ради взываем Ти:

Радуйся, слепым прозрение; радуйся глухим слышание.

Радуйся, хромым хождение; радуйся, расслабленных телом исцеление.

Радуйся, недужных здравие; радуйся, стужаемых от бесов избавление.

Радуйся, поврежденных умом просвещение; радуйся, неисцельных больных на Свои всемощнеи руце приемлющая.

Радуйся, отчаянных грешников моление не отвергающая; радуйся, от пагубнаго безволия их похищающая.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 10

Спасти хотя мир иже всех Господь, Сый на кресте, дарова всему миру пресвятую премилосердную Матерь, егда изрече Пренепорочней и возлюбленному ученику: Жено, се сын Твой, и: Се Мати твоя. Благодаряще за сие всеблагаго Бога, глаголем Ему: Аллилуиа.

Икос 10

Стена крепкая явилася еси по завету Господа, Преблагословенная, дарующи всем благоденствие, мир, отраду, радость, яко и Сама сия от воскресшаго Христа Спасителя прияла еси, услышавши от Него приветственный глас:

Радуйся, яко ублажают Тя вси роди; радуйся, всякую ненависть, злобу, вражду укрощающая.

Радуйся, мир о Дусе Святе в сердца верных вселяющая; радуйся, клевету, ревность и злопамятство истребляющая.

Радуйся, братолюбием люди ущедряющая; радуйся, от глада, хлада, труса, потопа, огня, меча ограждающая.

Радуйся, хлебом насущным верныя питающая; радуйся, смертоносную язву прекращающая.

Радуйся, гнев Божий праведный утоляющая; радуйся, праведных дел поспешение.

Радуйся, на всех путех жизни христиан промышление; радуйся, родителей благонравием детей утешающая.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 11

Пение наше смиренное, от полноты любве и усердия Тебе приносимое, не презри, Богоневесто, и не отвратися от нас, грешных и недостойных, но помози нам очиститися от всякия скверны плоти и духа, да возможем достойно и праведно пети Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светом путеводящим явилася еси апостолом, Богородительнице, по вознесении Сына Твоего на небо; сего убо света, о Всепетая, не лиши всех, даже до сего дне оставльшихся и хотящих спастися и в разум истины приити. Твоим святым водительством и нас спаси, в житейском море треволненьми обуреваемых, обаче от сердца приносящих Тебе благохваления таковая:

Радуйся, нечистыя помыслы пожигающая; радуйся, искушения и соблазны от нас прогоняющая.

Радуйся, к покаянию и исправлению жизни нашея подвизающая; радуйся, слезами сокрушения бездну беззаконий наших омывающая.

Радуйся, духовно бодрствовати нам помогающая; радуйся, к трезвению и молитве верныя приводящая.

Радуйся, блаженство духа тем уготовляющая; радуйся, подвижников благочестия явное укрепление.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 12

Благодать божественную испроси нам у Сына Твоего и Бога, простри руку помощи, да не погибнем во гресех и лютых обстояниих, находящих на ны от враг видимых и невидимых; умиротвори наша сердца, злобою и враждою исполненная, да утешени Тобою, радостно зовем Богу: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще честное Твое успение, прославляем и покров Твой святый, распростертый над всем миром, наипаче же родом христианским, прославляющим Тя тако:

Радуйся, покаянием ко исходу от сея жизни нас приуготовляющая; радуйся, болезньми от грехов очищающая.

Радуйся, яко от напрасныя смерти верныя сохраняеши; радуйся, яко последняго напутствия достойныя сподобляеши.

Радуйся, смертный страх от тех удаляющая; радуйся, скорое разрешение души от тела в предсмертных муках находящимся посылающая.

Радуйся, мирную кончину живота нашего дарующая; радуйся, горьких мытарств избавляющая.

Радуйся, христианскаго погребения нас не лишающая; радуйся, ко Господу, Сыну Своему, о нас предстательствующая.

Радуйся, и в жизни и по смерти с нами пребывающая; радуйся, радосте наша, двери райския нам отверзающая.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, всеблагая Мати, взыскующая погибающих.

Кондак 13

О Владычице мира! Приими сие малое благодарение наше, от всего сердца Тебе приносимое, и не попусти нам николиже охладевати в сем благодарном чувстве, но вразуми нас всегда помнити Твоя неисчетныя милости и со слезами умиления вопити о Тебе Богу: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос «Ангельский услыша …» и 1-й кондак «Возбранной Воеводе …».

Молитва первая

О, Пресвятая и Преблагословенная Дево, Владычице Богородице! Призри милостивым Твоим оком на нас, предстоящих пред святою иконою Твоею и со умилением молящихся Тебе, воздвигни нас из глубины греховныя, просвети ум наш, омраченный страстьми, и уврачуй язвы душ и телес наших. Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице, Ты веси вся немощи и согрешения наша, к Тебе прибегаем и вопием: не остави нас Твоею Небесною помощию, но предстани нам присно и Твоим неизреченным милосердием и щедротами спаси и помилуй нас, погибающих. Даруй нам исправление греховныя жизни нашея и избави нас от скорбей, бед и болезней, от напрасныя смерти, ада и вечныя муки. Ты бо, Царице и Владычице, скорая Помощница и Заступница всем, притекающим к Тебе, и крепкое прибежище грешников кающихся. Подаждь убо нам, Преблагая и Всенепорочная Дево, христианский конец живота нашего, мирен и непостыден, и сподоби нас Твоим ходатайством вселитися в обителях Небесных, идеже непрестанный глас празднующих радостию славит Пресвятую Троицу, Отца, и Сына, и Святаго Духа, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Молитва вторая

Заступнице усердная, Благоутробная Господа Мати, к Тебе прибегаю аз, окаянный и паче всех человек грешнейший, вонми гласу моления моего, вопль мой и стенания услыши, яко беззакония моя превзыдоша главу мою, и аз, якоже корабль в пучине, погружаюся в море грехов моих. Но Ты, Всеблагая и Милосердая Владычице, не презри мене, отчаяннаго и во гресех погибающаго; помилуй мя, кающагося в злых делех моих, и обрати на путь правый заблуждшую окаянную душу мою. На Тебе, Владычице моя Богородице, возлагаю все упование мое. Ты, Мати Божия, сохрани и соблюди мя под кровом Твоим, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Молитва третья

О Пресвятая Дево Богородице, премилостивая Мати всех христиан, наипаче же скорбянщх, гонимых и многоразличными недуги одержимых! Аз, нищ сый и убог душею и телом, предстою пред святым Твоим образом со слезами и умильно прошу Твоего благодатнаго призрения, ничтоже бо доброе и благое во мне есть: весь обложен есмь немощьми, нищетою и убожеством; нозе мои не обувены, дабы поспешати ми на дела святая и богоугодная; руце мои загрязнены от множества содеянных беззаконий; очи мои потуплены от нечистоты совести, не возмогут взирати на благолепие красоты Твоея; лице мое потемнено и испещрено печатию безчисленных моих пороков и грехопадений. Несть во мне ни спасительныя веры, ни утешительныя надежды, ниже благостынныя любве. Аз есмь яко гнилостный сосуд, преисполненный всякия скверны, гордости, себялюбия, высокоумия, тщеславия, гнева, раздражительности, злобы, памятозлобия, недоброжелательства, зависти, ревности, осуждения, ропота, злословия, празднословия, лукавства, лести, обмана, невоздержания душевных и телесных чувств, пристрастия, плотоугодия всякаго, сладострастия и иных тьмочисленных страстей; и всякое убожество мое духовное, и телесныя болезни, и напасти обдержаша мя, и все житие мое, яко трость, колеблемо ветром, полно недостоинства, страха, и всякия опасности; по глаголу святаго апостола, беды нападоша отовсюду на мя; беды от духов злобы поднебесных, беды от ненавидящих и обидящих, враждующих противу мене человек; беды от зверей, скотов и гад земных, беды от стихий мира: молнии, огня, воды, тлетворнаго воздуха, хлада, глада; беды от многих немощей и болезней моего тела; беды на пути и в дому, беды во дни и нощи. Кто же мя от врагов избавит, кто к доброте дел направит, кто болезни моя исцелит, кто утешит и успокоит, вразумит, наставит, спасет и помилует мя, аще не Ты, Пресвятая Мати, заступнице и покровительнице всеблагая! Ты разсеянный мой ум собери, помыслы от всякия скверны очисти; чувства, отравленная злом, освежи; волю мою немощную на все доброе укрепи и от пагубнаго безволия мя избави; сердце мое от страстей свободи и святою любовию к Богу и ближним наполни; всю внутреннюю храмину мою устрой и удобным жилищем Духа Святаго соделай. Не остави мя, премилосердная Владычице, в телесном моем многоскорбном житии. Болезни потреби, враги видимыя и невидимыя разжени, злая обстояния разруши, страх, приходящий от духов злобы и человеков, хотящих мя погубити, отжени. Вся потребная и нужная ми даруй; бодрость духа посли; да обновленный, да очищенный, да утешенный Тобою, Царице моя пресвятая, прославлю Святую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа, и Твое дивное о мне попечение ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Тропарь, глас 7

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, во объятиях Своих Превечнаго Младенца и Бога носившая, проси Его дати миру умирение и душам нашим спасение. Сын бо Тебе, Богомати, вещает, яко вся прошения Твоя во благое исполнит. Сего ради и мы, припадающе, молимся и, надеющеся на Тя, да не погибнем, имя Твое именуем: Ты бо еси, Владычице, Взыскание погибших.

Ин тропарь, глас 4

Взыщи нас, погибающих, Пресвятая Дево, не по грехом бо нашим наказуеши нас, но по человеколюбию милуеши, избави нас от ада, болезни и нужды и спаси нас.

Кондак, глас 6

Предстательство христиан непостыдное, ходатайство ко Творцу непреложное, не презри грешных молений гласы, но предвари, яко Благая, на помощь нас, верно зовущих Ти: ускори на молитву и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Ин кондак, глас тойже

Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Пречистая Дево, Ты нам помози, на Тебе надеемся и Тобою хвалимся: Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

АКАФИСТ ВТОРОЙ

АКАФИСТ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЕ В ЧЕСТЬ ИКОН ЕЕ «ВЗЫСКАНИЕ ПОГИБШИХ» И «ВСЕХ СКОРБЯЩИХ РАДОСТЬ»

Кондак 1

Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от вечныя смерти благодатию от Тебе рождшагося Христа Бога нашего и Твоим Матерним пред Ним ходатайством, благодарственная восписуем Ти, раби Твои, но яко имущая державу непобедимую, от всяких нас бед и скорбных обстояний свободи, зовущих:

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Икос 1

Ангел предстатель послан бысть с Небесе рещи Богородице: радуйся, Благословенная в женах, предреченная Мати Христа, Сына Божия. Темже и мы, грехми обремененнии, надежду спасения в Тебе улучивше, умильно взываем Ти:

Радуйся, Божие ко грешным благоволение; радуйся, кающихся пред Господем Богом крепкое заступление.

Радуйся, падшаго Адама воззвание; радуйся, слез Евиных избавление.

Радуйся, греховную отъемлющая скверну; радуйся, бане, омывающая совесть.

Радуйся, рождшая Избавителя, беззакония наша милостиво очищающаго; радуйся, всечудное всех к Богу примирение.

Радуйся, мосте, воистинну преводяй нас от смерти к животу; радуйся, мир от потопа греховнаго спасшая.

Радуйся, лествице небесная, Еюже Господь к нам сниде; радуйся, вина всех обожения.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 2

Видяще токи чудес, изливаемыя от святыя Твоея иконы, Благая Богородительнице, и разумеюще, яко Ты еси молящихся Благая Помощница, обидимых Заступница, ненадеющихся надежда, печальных утешение, погибших Взыскание, алчущих Кормительница, нагих одеяние, девственных целомудрие, странных Наставница, труждающихся помощь, слепых прозрение, глухих благослышание, больных исцеление, благодарственне вопием о Тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Тайну Твоего, Богородице, заступления людей, в скорби погибающих, уразумети хотяще, к Тебе прибегаем, о Мати и Дево. Ты же, яко Благая, научи ны разумети в защищении Благаго Сына Твоего милосердое промышление о спасении душ наших и очищение многих согрешений, да взываем Ти радостно:

Радуйся, обуреваемых тихое пристанище; радуйся, сумнящихся известное утверждение.

Радуйся, Едина Мати милосердия; радуйся, скорая Помощнице сущим в бедах и напастех.

Радуйся, скорбьми грехи наша очищающая; радуйся, печалию наша немощи душевныя врачующая.

Радуйся, суетныя радости презирати нас научающая; радуйся, к вышнему миру ум наш возводящая.

Радуйся, от любве земныя к Небесней Божией любви нас привлекающая; радуйся, в самых страданиих наших утешение и благодатную жизнь нам подающая.

Радуйся, обетование благ вечных; радуйся, Ходатаице вечныя радости.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 3

Силою свыше укрепи мя, Благая Владычице, недугующа телом и душею, и посещения Твоего сподоби и промышления, мрак уныния и скорби, облежащий мя, отгоняющи, да, спасаемый Тобою, присно воспою Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имущи богатство милосердия неизреченное, всем скорбящим руку помощи простираеши, недуги врачующи, страсти исцеляющи. Не презри и мене, Благая Владычице, на одре немощи моея низлежаща и вопиюща Ти:

Радуйся, милости сокровище многоценное; радуйся, отчаянных едина надеждо.

Радуйся, тела моего врачевание; радуйся, души моея спасение.

Радуйся, твердая крепосте немощных; радуйся, изнемогающих Заступнице и укрепление.

Радуйся, гнев Божий Твоим молением скоро утоляющая; радуйся, страсти наша силою молитв Твоих укрощающая.

Радуйся, слепых зрение, глухих слышание; радуйся, хромых хождение, немых глаголание.

Радуйся, болящих благонадежное посещение; радуйся, яко Тобою, по мере веры, подаются благодатная исцеления всем немощствующим.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 4

Буря многих бед и напастей обдержит мя, и волнения уже не терплю. Ты же, яко Милостивая Мати Спаса моего и Бога, воздвигни руце к Сыну Твоему, молящи Его, да призрит на лютую скорбь сердца моего и воздвигнет мя из пучины отчаяния, вопиющаго Ему: Аллилуиа.

Икос 4

Слышащи, Пресвятая Дево и Мати, Симеона праведнаго проречение: «Тебе же Самой душу продет оружие», — слагала еси в сердце Твоем вся глаголы сия, разумевающи, яко радость матерняго сердца о чадех многих печалей в мире сем причастна. Темже, яко искушенней по всяческим и спострадати матерней скорби могущей, взываем Ти:

Радуйся, радость миру, Христа Спасителя, рождшая; радуйся, мир от скорбей избавляющая.

Радуйся, поношение Сына Твоего терпевшая; радуйся, страданием Его спострадавшая.

Радуйся, скорбных матерей утешение; радуйся, чад их благодатное охранение.

Радуйся, в бедах скорое нам заступление; радуйся, заблуждших исправление.

Радуйся, младенцев питание; радуйся, юных наставление.

Радуйся, Мати сиротствующих; радуйся, вдов заступление.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 5

Боготочную Кровь Сына Твоего на Кресте за спасение наше изливаемую зрящи, яко Раба Господня, повинующися воли Отца, Иже на Небесех, нам образ злострадания и терпения явила еси, да и мы, в пещи искушений и бед сущии, вопием смиренно Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видя Тя Сын Твой и Бог, при Кресте стоящую с возлюбленным учеником и сердцем Ему сраспинающуюся, глагола: «Жено, се сын Твой», и ученику: «Се, Мати твоя», всыновляя Тебе вся верующия в Него. Мы же, яко общницы скорби и страданий Сына Твоего, имеюще в Тебе Благую Матерь, на Тя все упование в скорби возлагающе, вопием Ти:

Радуйся, Мати рода христианскаго; радуйся, усыновившая нас при Кресте Сына Твоего.

Радуйся, Бога с человеки соединившая; радуйся, верных Господеви сочетавшая.

Радуйся, Агнице, рождшая Агнца, вземшаго грехи мира; радуйся, чаше, черплющая нам радость от Источника безсмертия.

Радуйся, Споручнице спасения грешных; радуйся, Взыскание погибших.

Радуйся, нечаянная грешных Радосте; радуйся, падших возстание.

Радуйся, Целительнице всех немощей; радуйся, утоление всякия печали.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 6

Проповедуют милости Твоя, Богомати, вси концы вселенныя, ибо честным покровом Твоим покрываеши весь род христианский, о немже присно молишися Христу Спасителю нашему и избавляеши от всех бед благонравныя и богобоящияся люди Твоя, верно вопиющия Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Возсия благодать светозарная от пречудныя иконы Твоея, Богомати, пред неюже со слезами припадающе, молим Ти ся: отжени облак нашедших на ны искушений, да вопием Ти радостно:

Радуйся, приносящая к Сыну Твоему и Богу моления верных; радуйся, и Сама у Престола Сына Твоего присно молящаяся о нас.

Радуйся, Предстательнице к Богу, мир от бед спасающая; радуйся, Заступнице рода христианскаго, от Бога нам дарованная.

Радуйся, древо благосеннолиственное, имже покрываются мнози; радуйся, древо светлоплодовитое, имже питаются вернии.

Радуйся, покрове миру, ширший облака; радуйся, земле обетования, из неяже течет мед и млеко.

Радуйся, ниво, растящая обилие щедрот; радуйся, Подательнице всякия благости.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 7

Хотящи явити токи чудес от святыя иконы Твоея «Взыскание погибших», повелела еси, Владычице, в погибели и печали сущим молебная пения пред тою совершати и получившим исцеление проповедати милости, ради тоя иконы явленныя, да не сокрыт будет источник благодатных врачеваний всем требующим. Темже и мы не таим Твоих благодеяний, но, благодарственне прославляюще Бога, вопием Ему: Аллилуиа.

Икос 7

Новая купель Силоамская паче оныя древния явися, Пречистая Владычице, храм Твой, в немже поклоняемся чудотворней иконе Твоей, ибо не единою в лето и токмо первее входящим здравие телом подаеши, но всякий недуг и всякую язву душевную и телесную врачуеши с верою и любовию к Тебе прибегающих. Сего ради вопием Ти:

Радуйся, купеле, в нюже вся скорби наша погружаются; радуйся, чаше, еюже радость и спасение восприемлем.

Радуйся, каменю, напояющий жаждующия жизни; радуйся, древо, услаждающее сланыя воды житейскаго моря.

Радуйся, животворныя воды неистощимый Источниче; радуйся, бане, омывающая греховную скверну.

Радуйся, скорбей наших услаждение; радуйся, печалей наших утоление.

Радуйся, демонов попрание; радуйся, врагов посрамление.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 8

Странники и пришельцы вси есмы на земли сей, по глаголу апостолову, беды от врагов, беды от сродник, беды от лжебратии терпяще в лишениих многих и скорбех. Ты же, Владычице, яко Благая Путеводительница, настави нас к тихому пристанищу и моли Сына Твоего прощению прегрешений нам прежде конца дароватися, да присно вопием Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Все житие наше на земли болезненно и печали исполнено от клеветы, досаждения, укорения и иных многовидных бед и напастей, немощствует бо тело, изнемогает и дух наш. К Тебе убо прибегаем, Богомати, пред пречистою иконою Твоею припадающе, исполни радости и веселия скорбная сердца наша, да вопием Ти:

Радуйся, Путеводительнице, к Небесному отечеству нас руководящая; радуйся, Царице Неба и земли, врата райская нам отверзающая.

Радуйся, Милостивая, нас милующая; радуйся, Домостроительнице, житие наше добре устрояющая.

Радуйся, руно орошенное, еже Гедеон предвиде; радуйся, блаженное чрево, невместимаго всеми Бога вместившее.

Радуйся, Неопалимая Купино; радуйся, Нерушимая Стено.

Радуйся, Живоносный Источниче; радуйся, Цвете Неувядаемый.

Радуйся, умягчение сердец злых; радуйся, умиление благих.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 9

Всякая житейская в мире сем сладость печали бывает причастна: слава не стоит, богатство мимотечет, лепота и здравие увядают, друзи и искрении смертию отъемлются. Услади убо наша скорби, благих Виновная, Твою нетленную дающи радость нам, вопиющим Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Витии многовещаннии недоумеют, киими словесы скорбящия и погибающия утешати, но Сама, Владычице, возглаголи сердцам нашим утешение, благодати Твоея лучами облак скорби нашея и мрак уныния разгоняющи, да взываем Ти:

Радуйся, обрадовавшая надеянием на Тя всех христиан; радуйся, Радосте и умирение миру.

Радуйся, Подательнице Божественныя благости; радуйся, Надеждо благ вечных.

Радуйся, кораблю хотящих спастися; радуйся, пристанище житейских плаваний.

Радуйся, верная Хранительнице уповающих на Тя по Бозе; радуйся, одеждо нагих дерзновения.

Радуйся, Хранительнице всех и утверждение; радуйся, всех верных ограждение и священное прибежище.

Радуйся, помоще верно молящихся Тебе; радуйся, светлое благодати познание.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 10

Спасти хотяй род человеческий от вечныя муки и непрестающия скорби, Человеколюбец Господь в приснодевственную утробу Твою вселися и Тебе, Матерь Свою, дарова погибающим в помощь, покров и защищение, да будеши печальным утешение, погибшим взыскание, скорбящим радование, отчаянным надежда, вечныя муки Своим ходатайством избавляющая и к Небесному веселию приводящая всех, верно вопиющих Сыну Твоему и Богу нашему: Аллилуиа.

Икос 10

Стена еси девам, Богородице Дево, и всем к Твоему покрову прибегающим. Темже молим Тя: заступи, покрый и соблюди всех погибающих и безпомощных от искушений, озлоблений и бед, Тебе с любовию взывающих:

Радуйся, столпе девства; радуйся, чистоты и целомудрия сосуде избранный.

Радуйся, воинствующим на плоть целомудрием изрядное венчание; радуйся, во иночестве благоскорбящим Подательнице вечнаго радования.

Радуйся, пламень страстей изменяющая; радуйся, мрак искушений прогоняющая.

Радуйся, Наставнице целомудрия; радуйся, чистоты ограждение.

Радуйся, человеков исправление; радуйся, Еюже от падения нашего возстахом.

Радуйся, твердое веры утверждение; радуйся, приятное молитвы кадило.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 11

Пение всеумиленное приносим Ти, раби Твои, Богородице, яко всесильней Заступнице рода нашего. Утоли болезни к Тебе прибегающих, укроти гнев Божий, праведно на ны движимый грех ради наших, избави нас от всякия лютыя скорби и погибели, вопиющих о Тебе Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светоприемная свеща, углем благодати Божия возжженная, явися нам пречестная икона Твоя, Владычице, на освящение наше и утешение. Мы же, любовию чтуще ю и с верою припадающе к ней, вопием Ти:

Радуйся, сильным Твоим заступлением от всех бед нас избавляющая; радуйся, от труса и потопа нас защищающая.

Радуйся, от глада душевнаго и телеснаго нас снабдевающая; радуйся, огнь росою молитв Твоих угашающая.

Радуйся, от смертнаго губительства нас спасающая; радуйся, в бранех крепкая Помощнице.

Радуйся, от нашествия иноплеменных нас ограждающая; радуйся, от междоусобныя брани охраняющая.

Радуйся, плавающих легкое по водам прехождение; радуйся, путешествующих добрая Водительнице.

Радуйся, пленных свобождение; радуйся, от належащаго праведнаго прещения Божия скорое избавление.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 12

Благодати залог восхотевши дати роду нашему, цельбоносную икону Твою явила еси нам, Богомати, от неяже токи чудес с верою приходящим источаются, недузи врачуются и скорби утоляются. Сего ради радостно о Тебе вопием Богу: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще Твоя милости и чудеса, Богородительнице, хвалим Тя вси, яко твердую Предстательницу нашу, и со умилением поклоняемся Тебе, молящейся о нас, и просим: воздвигни руце к Сыну Твоему, да в сей жизни и по смерти нашей милосердие Его неотступно будет от нас, взывающих Ти:

Радуйся, непостыдное наше упование в житии и по преставлении нашем; радуйся, уповающим на Тя мирен конец жития сего подающая.

Радуйся, в день судный наша Надеждо и Защищение; радуйся, Судии Праведнаго умоление.

Радуйся, геены вечныя избавление; радуйся, Надеждо вечнаго спасения.

Радуйся, ключу Царствия Христова; радуйся, двере райская.

Радуйся, мосте, к Небесем преводяй; радуйся, всех кающихся грешников прибежище и Благая Заступнице.

Радуйся, Ангелов Радосте; радуйся, всех праведных Славо и Утешение.

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте.

Кондак 13

О Всепетая Богообрадованная Мати, рождшая на радость Небу и земли Царя Христа, Бога нашего! Услыши глас скорбящих раб Твоих и, приемши сие малое моление наше, избави нас от всяких бед, скорбей и напастей, недуги наша исцели, клеветы потреби, всяку злобу и вражду отжени от нас и будущия изми муки о Тебе вопиющих: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем 1-й икос «Ангел предстатель…» и 1-й кондак «Взбранной Воеводе…».

Молитва первая

О Пресвятая и Преблагословенная Дево, Владычице Богородице! Призри милостивым Твоим оком на нас, предстоящих пред святою иконою Твоею и со умилением молящихся Тебе; воздвигни нас из глубины греховныя, просвети ум наш, омраченный страстьми и уврачуй язвы душ и телес наших. Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Владычице. Ты веси вся немощи и согрешения наша, к Тебе прибегаем и вопием: не остави нас Твоею небесною помощию, но предстани нам присно и Твоим неизреченным милосердием и щедротами спаси и помилуй нас, погибающих. Даруй нам исправление греховныя жизни нашея и избави нас от скорбей, бед и болезней, от внезапныя смерти, ада и вечныя муки. Ты бо, Царице и Владычице, скорая Помощница и Заступница еси всем притекающим к Тебе и крепкое прибежище грешников кающихся. Подаждь убо нам, Преблагая и Всенепорочная Дево, христианский конец жития нашего мирен и непостыден и сподоби нас Твоим ходатайством вселитися в Обителях Небесных, идеже непрестанный глас празднующих радостию славит Пресвятую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитва вторая

Заступнице усердная, благоутробная Господа Мати, к Тебе прибегаю аз, окаянный и паче всех человек грешнейший; вонми гласу моления моего, вопль мой и стенание услыши. Яко беззакония моя превзыдоша главу мою, и аз, яко же корабль в пучине, погружаюся в море грехов моих. Но Ты, Всеблагая и Милосердая Владычице, не презри мене, отчаяннаго и во гресех погибающаго; помилуй мя, кающагося в злых делех моих, и обрати на путь правый заблуждшую окаянную душу мою. На Тебе, Владычице моя Богородице, возлагаю все упование мое. Ты, Мати Божия, сохрани и соблюди мя под кровом Твоим, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитва третья

О Пресвятая Владычице и Богородице, высшая Херувим и честнейшая Серафим, Богоизбранная Отроковице, погибших Взыскание и всех скорбящих Радосте! Подаждь утешение и нам, в погибели и скорби сущим; разве бо Тебе иного прибежища и помощи не имамы. Ты едина еси радости нашея Ходатаица, и, яко Мати Божия и Мати милосердия, предстоящи у Престола Пресвятыя Троицы, можеши нам помощи, никтоже бо притекаяй к Тебе посрамлен отходит. Услыши убо и нас ныне в день погибели и печали пред Твоею иконою припадающих и со слезами Тебе молящихся: отжени от нас належащия на нас скорби и беды в сей временней жизни, не лишены же сотвори Твоим всесильным ходатайством и вечныя нескончаемыя радости в Царствии Сына и Бога нашего. Аминь.

Тропарь, глас 7

Радуйся, Благодатная Богородице Дево, во объятиих Своих Предвечнаго Младенца и Бога носившая, проси Его дати миру умирение и душам нашим спасение. Сын бо Тебе, Богомати, вещает, яко вся прошения Твоя во благое исполнит. Сего ради и мы, припадающе, молимся и, надеющиися на Тя, да не погибнем, имя Твое именуем: Ты бо еси, Владычице, Взыскание погибших.

Кондак, глас 6

Предстательство христиан непостыдное, ходатайство ко Творцу непреложное, не презри грешных молений гласы, но предвари, яко Благая, на помощь нас, верно зовущих Ти: ускори на молитву и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

КАНОН

Канон Пресвятыя Богородицы в честь иконы Ея «Взыскание погибших», глас 4.

Песнь 1

Ирмос: Отверзу уста моя и наполнятся Духа, и слово отрыгну Царице Матери, и явлюся, светло торжествуя, и воспою, радуяся, Тоя чудеса.

Умилосердися о нас, грешных, погибающих, Пресвятая Богородице, но вместо печали даруй нам радость, да воспеваем Тя, Всесвятая Владычице.

Утиши душ наших свирепство, понеже многия скорби и печали нападоша на нас, грешных, да не погибнем во зле, окаяннии.

Ты еси наша крепость и утверждение и от врагов защищение, и сего ради не боимся вражия навета, но присно поем Тя и славим, Всеславная.

Напасти, и беды, и скорби многи приидоша на нас и отяготиша нас, и от всего сердца молим Тя, вопиюще: избави, Богородительнице, от обдержащих нас зол и веселия исполни.

Песнь 3

Ирмос: Твоя песнословцы, Богородице, живый и независтный источниче, лик себе совокупльшия, духовно утверди, в Божественней Твоей славе венцев славы сподоби.

Ты еси теплая Предстательница и твердое заступление, избави нас, Всесвятая, от нашедших на нас напастей, Ты бо еси, Владычице, падших исправление.

Избави нас, Пречистая, от напастей, и бед, и омрачения душевнаго, и уныния, вся страсти отжени от нас, Чистая, да присно Тя славим.

К Тебе притекаем, Пречистая, не презри нашея болезни и воздыхания, но призри на нас, сущих в скорби, и сию нашу печаль на радость преложи, Богоблаженная.

Виждь, Владычице, беду нашу и скорби, яко в тех лукавый враг поглотити нас тщится, но Ты, Пречистая, препни его злохитрое коварство, да, избавльшися, славим Тя, твердую Заступницу за ны, во гресех погибающих.

Седален, глас 2

Моление теплое и стена необоримая, милости источниче, мирови прибежище, прилежно вопием Ти: Богородице, Владычице, предвари и от бед избави нас, Едина вскоре предстательствующая.

Песнь 4

Ирмос: Седяй в славе на Престоле Божества во облаце легце, прииде Иисус Пребожественный Нетленною Дланию и спасе зовущия: слава, Христе, силе Твоей.

Ты еси, Пречистая Дево, надеждо и утверждение наше нерушимое, и лютых бед освобождение, и от печали утешение, и душ наших просвещение, и во уповании нашем непоколебимый столпе.

В сих печалех буди сладкое утешение, и в бедах скорая Помощница, и в молитвах Предстательница, Тя бо, Мати Божия, стяжавши, от всяких бед избавляемся и ко спасению Тобою наставляемся.

Ты еси, Пречистая Дево, сущим в бедах прибежище, немощным помогаеши, грешных исправляеши и ко спасению наставляеши, яко Мати Божия сущая.

Суди обидящих, и побори борющих нас, и от напраснаго оскорбления избави нас, осужденных, яко Ты Судию Праведнаго родила еси, Всенепорочная, Иже хощет судити комуждо по делом его.

Песнь 5

Ирмос: Ужасошася всяческая о Божественней славе Твоей: Ты бо, Неискусобрачная Дево, имела еси во утробе над всеми Бога и родила еси Безлетнаго Сына всем воспевающим Тя мир подавающая.

Преклонися к мольбам рабов Твоих, Владычице, и не закосни избавити нас от всех скорбей и бед, яже обдержат нас, видимых и невидимых врагов отжени от нас, да не зле погибнем, окаяннии.

Ты в напастех и скорбех милостиво защищаеши, иже под кров Твой прибегают; приими, Пречистая, и наше сие малое от унылаго сердца моление, да не зле в отчаянии погибнем.

Милостивым и кротким оком, Богородительнице, и милосердием Твоим призри на нас, недостойных, и от обстоящия напасти нас свободи, призывающих Тя на помощь, Всепречистая.

Первозданный Адам и Ева Тобою, Владычице, избавистася от слез, с ними же и нас, припадающих и молящихся Ти, избави слез, печалей и скорбей и подаждь полезное нам утешение о Бозе, Спасе нашем.

Песнь 6

Ирмос: Божественное сие и всечестное совершающе празднество, Богомудрии, Богоматере, приидите, руками восплещим, от Нея рождшагося Бога славим.

Услыши печальный вопль раб Твоих, требующих помощи Твоея, Богомати, Ты бо еси упование наше, потщися печаль нашу на радость преложити.

Избави нас, Владычице, от языка льстива и от человека неправедна изми нас, вся бо Ты можеши, яко Мати Зиждителя нашего сущи.

Вемы Тя, Богоблагодатная, скорое погибших взыскание, нас, немощных, крепость и утверждение; духом, усты и сердцем зовем Ти: от напастей и печали свободи нас, Владычице, к Тебе прибегающих.

Избави нас от напастей и бед, Богоневесто, Тя бо устрои Бог на спасение и заступление наше Ходатаицу, сего ради и нам, недостойным, исходатайствуй от печали избавление.

Кондак, глас 6

Предстательство христиан непостыдное, ходатайство ко Творцу непреложное, не презри грешных молений гласы, но предвари, яко Благая, на помощь нас, верно зовущих Ти: ускори на молитву и потщися на умоление, предстательствующи присно, Богородице, чтущих Тя.

Ин кондак, глас тойже

Не имамы иныя помощи, не имамы иныя надежды, разве Тебе, Пречистая Дево, Ты нам помози, на Тебе надеемся и Тобою хвалимся: Твои бо есмы раби, да не постыдимся.

Песнь 7

Ирмос: Не послужиша твари Богомудрии, паче Создавшаго, но, огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: препетый отцев Господь и Бог, благословен еси.

Ты еси, Пречистая Дево, Покровительница наша и непрестанное радование душ наших, не презри нас, одержимых лютою бедою и неутешимою печалию, но заступи и помилуй рабы Твоя.

Ты еси крепость наша, Пречистая Владычице, и в нашедших нечаемых скорбех утешение, и сего ради мы, недостойнии раби Твоя, всенадежно вопием Ти: помилуй нас, падших.

Исцели душевныя язвы, Владычице, и заступи нас, рабов Твоих, избави нас от пагубныя сети лукаваго, от всякаго падения и от развращения изми нас, Преблагословенная.

Сокруши советы неправедныя, иже изощрены суть на ны, мы бо иныя помощи не имамы, разве Тебе, Чистая, и к Тебе прибегаем: не попусти погибнути, яко вся Тебе возможна суть.

Песнь 8

Ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рождество Богородичо спасло есть; тогда убо образуемое, ныне же действуемое, вселенную всю воздвизает пети Тебе: Господа пойте дела и превозносите Его во вся веки.

Души наша сохрани под кровом Твоим, Преблагословенная Богородице, и от различных належащих на нас бед и скорбей избави нас, да не порадуется враг наш о нашей погибели, но да славим Тя, Божию Матерь, во веки.

Убояхомся помощи человеческия искати, прибегохом к Тебе, Всенепорочная, Ты еси Хранительница христианом, днесь к покрову притекохом, надеяся на милость благоутробия Твоего; матерински помилуй нас, да славим Тя во веки.

Ты еси, Пречистая Дево, просвещение и избавление, Ты еси Помощница наша всерадостная и стена нерушимая, слава и хвала наша, Всенепорочная, да прославим Тя во веки.

На Тя всю надежду спасения нашего возложихом, Неискусобрачная Богородительнице, и на помощь призываем Тя: спаси нас от печали сия и напасти и от всех скорбей избави нас, да славим Тя во веки.

Песнь 9

Ирмос: Всяк земнородный да взыграется, Духом просвещаемь, да торжествует же Безплотных умов естество, почитающее священное торжество Богоматере, и да вопиет: радуйся, Всеблаженная Богородице, Чистая Приснодево.

Изсше, яко скудель, от печали крепость наша, и ко аду приближихомся; от язык душепагубных предвари, Мати Божия, заступлением Твоим и от обдержащих нас скорбей рукою, Мати, Твоею избави нас, да славим Тя, Чистая Приснодево. (Дважды.)

Всенепорочная Отроковице, всем верным крепкая Помощнице, и упование христианом, буди и о нас неотступная Молебница к Сыну Твоему и Богу о освобождении от нашедшия сия напасти, да вопием Ти: радуйся, Чистая Приснодево.

Ты еси крепость наша, прибежище и стена необоримая, Ты еси теплая к Богу Молитвенница, всяких напастей и бед свободи, Едина Благословенная, да вопием Ти: радуйся, Преблаженная Богородице, Приснодево!

Просмотр(1118)

Заметка

Кирилл Александрийский Преподобный Исидор Пелусиот жил в IV — V веках. Родом из Александрии. Вырос в среде благочестивых христиан. Он состоял в родстве с Феофилом, архиепископом Александрийским, и его преемником святым Кириллом. Еще юношей он покинул мир и удалился в Египет … Продолжить чтение